Welke grafische rekenmachine heb ik nodig?

 

Inleiding

In de bovenbouw van middelbare school, vanaf 4 HAVO en VWO, doet de grafische rekenmachine (g.r.) haar intrede bij het vak wiskunde A, B, C en D.

Niet de school bepaalt uit welke grafische rekenmachines (g.r.’s) je kunt kiezen maar het College voor Toetsen en Examens (CvTE).  De g.r. wordt tijdens het centraal schriftelijk eindexamen (c.s.e) wiskunde A,B en C gebruikt en daar is het CvTE, net als de toegestane hulpmiddelen tijdens dat c.s.e., verantwoordelijk voor.

Uit welke GR kan ik kiezen?

Er zijn op dit moment drie fabrikanten:1) HP (Hewlett Packard), 2) TI (Texas Instrument) en 3) Casio, waarbij elke fabrikant één of meerdere modellen/typen heeft. De lijst van de g.r.’s die tijdens het eindexamen zijn toegestaan zie je hieronder of hier.

 

Fabrikant Merkt Model Type
1 Casio fx-9860 GII
fx-CG20
fx-CG50
2 HP Prime
3 TI 84 Plus T
CE-T
NSPIRE CX-T
CX II- T

Welke keuze je ook maakt, alle g.r.’s in deze lijst zijn dus toegestaan en voldoen. Je kunt dus geen verkeerde keuze maken als je een g.r. uit deze lijst kiest! Hoewel docenten misschien anders doen geloven. Onzin!

Het ‘advies’ van de docent wiskunde.

Het is de rol van de docent wiskunde om zijn leerlingen in het keuzeproces voor de g.r. te adviseren aan het eind van klas 3 (havo en vwo). Maar een advies zal het zelden zijn. Het ‘advies’ dat de meeste docenten uitdragen, is om de g.r. aan te schaffen waarmee hij en de hele wiskunde-sectie al jaren werkt. Bovendien wordt leerlingen sterk afgeraden om een andere g.r. aan te schaffen.

Op sommige scholen gaat het nog een stap verder en wordt het gebruik van andere g.r.’s zelf verboden. Los van het feit dat een school dat niet MAG beslissen maar helaas ten onrechte wel doet. Bovendien zijn voor iedere elke g.r. instructie documenten geschreven die horen bij de wiskunde methode die door de school wordt gebruikt: Getal en Ruimte en Moderne Wiskunde. In deze documenten staat per g.r. de uitleg/instructie per functie beschreven.

Welk grafische rekenmachine adviseert MathMind.

1) Financieel. Als alléén geld bepalend is, dan is de keuze voor de handliggend: “De goedkoopste”. Kijk op amazon.de of amazon.fr. Er zijn altijd aanbiedingen of acties. Daarnaast kan een tweedehands apparaat via Marktplaats worden gekocht. Let dan op de vermelding van het model en type zoals vermeld staat in de tabel. Overigens kan het zijn dat het OS moet worden geupgrade.
2)Prestatie. Heb je moeite met wiskunde en wil je er zo snel mogelijk vanaf, neem dan de Casio fx-cg20/50.
3) Interesse en vervolgstudie. Wil je later een technische studie gaan doen en/of ben je geïnteresseerd in programmeren dan wordt geadviseerd de TI-nspire te nemen.
4) Tot slot. De TI-84 PLUS T of, CE-T zou ondanks dat deze het meest gebruikt wordt niet de aanbeveling van MathMind krijgen.

Bij dit advies is de HP prime niet is meegenomen. Geen enkele leerling of student die ooit bijles bij MathMind heeft gevold werkte met een HP.

Waar is dat advies op gebaseerd?

Bij MathMind wordt met alle toegestane g.r.’s gewerkt. Leerlingen kunnen dus alle g.r.’s zien en gebruiken en krijgen bovendien de voor- en nadelen van iedere G.R. te horen. Op basis daarvan kunnen ze dan zelf kiezen. De Casion fx-cg20/50 heeft enkele functies die zeker als je niet sterk in wiskunde bent en weinig interesse hebt in het vak, goed van pas kunnen komen. Functionaliteit die de T.I.-84 PLUS CE-T overigens niet heeft. Zie ook het volgende artikel in de wiskundebrief.

Het meest opvallende is dat de Casio exacte antwoorden kan geven. Zeker als je nog niet bekend bent met de g.r. zal je dit  niet veel zeggen. Het gaat in hoofdzaken over het gebruik van wortels, breuken, de eenheidscirkel, goniometrische vergelijkingen, abc-formule of ontbinden in factoren van tweedegraads vergelijkingen, het oplossen van vergelijkingen waarbij deze g.r. vaak exacte antwoorden geeft in tegenstelling tot de overige.

Keuze stress?

Als je een g.r. uit de lijst kiest, zit je dus altijd goed. Toch bang om de juiste of goede keuze te maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dat kan telefonisch of per mail.